Gröna bönan – Volvo 144 -73


Det var då väldigt efterlängtat med en 4 dörrars bil. Vi körde upp till Falköping (ca 30 mil) och hämtade ”henne”. ”Hon” har innan dess rullat i norrland. Bilen var i mycket fint originalskick. Det var inte en enda rostfläck någonstans.
Den enda nackdelen var väl att den förra ägaren tyckte att färgen hade tappat sin lyster…. och antagligen tyckte han att det var för dyrt att lämna i väg bilen på lackering….. så han köpte en burk färg och PENSEL-MÅLADE ”henne”!!!!??!!!!!

DSC01760

Nåja, en sån grej går ju åtminstone att ”rätta” till igen. Packo började så klart genast med att byta ut motorn. Det var en hel del som skulle byggas om och bytas ut.
När vi köpte bilen så satt där en B20 sport med dubbla förgasare. Dessutom så var det en automat växellåda och det ville vi INTE ha.
Motorn som nu ligger i bilen är en diesel från en Golf och nu prydd med turbo och intercooler. Växellådan är en M41:a.

Detta var vår första Volvo som förvandlades till dieseldriven bil. Om man ser till själva utrymmet i motorrummet och storleken på motorn så var ju inte det något problem…. däremot så blev det en MASSA andra special-lösningar.
Han har gjort egna motorfästen, en adapterplatta mellan motor och växellåda, eget oljetråg, egen varvräknare och mycket mer. Vi fick ju dessutom skaffa nya pedaler. Bilderna ovan är på adapterplattan, oljetråget och det ena motorfästet.

specialdetaljer

Sen var det ju dags för någon form av finish på bilen. Packo slipade ner lacken på bilen och grundade den igen för att sedan lackera den i originalfärgen (dock inte med pensel).
Det var ett enormt jobb med att slipa ner färgen. På vissa ställen på bilen var det så tjockt med färg och penselspröt att Packo började undra om det egentligen var någon plåt under….

gronab7

gronab8

Motorrummet som det ser ut idag. Många tror att motorn är för liten för denna bilen och att bilen inte ska orka röra på sig överhuvudtaget. Så… för att slippa en massa mail om just DENNA saken så berättar vi här att… den RÖR PÅ SIG! Den går betydligt mycket bättre än B20 som sitter där som original.

gronab10

En bild på instrumentpanelen. Framsätena kommer från en Volvo 850 och baksätet från en Volvo 240. Ett eget tillverkat rattnav som det står ”Turbo diesel” i.

grönabönan

gronabonanbak