Snövit – Volvo 142 -68

snövitindex

Det var en gång en bensinare…. Nej, Snövit är en Volvo 142 av årsmodell -68. Hon har precis blivit ombyggd till diesel. Nu ligger det en 6:a under huven istället för den tidigare B20:n. Det var absolut inget fel alls på den motorn. Den var renoverad, trimmad och med en turbo på så bänkade den 212hk. MEN eftersom ”husse” brinner för dieselbilar så blev det en sådan motor även i denna bilen.

motor

Självklart trimmas även den! Just nu så har han lyckats ”pressa” (det är tight!!) ner motorn i motorrummet och håller på med att sätta ihop de sista bitarna.
Nja, de sista… det återstår ju fortfarande en del innan man kan säga att det är färdigt.

Det mesta är nog specialbyggt… egna motorfästen, främre remhjul är avsvarvat och balanserat, eget grenrör, ombyggt oljetråg, kortad kardan, ombyggt golv för M47-låda, egentillverkad intercooler och självklart så leder detta till att slangar och annat måste specialanpassas.
Bakaxeln kommer från en 140:a -73 med slungdiff från en 940 turbo+ och utväxling 4:10/1.

IMG_0279

Motorn är bearbetad enligt ”husses” egna ideér ! 🙂 Vi får väl se vad den går för när allt är klart! Fler bilder kommer på bilen så fort den har kommit ut ur garaget. Idag är den extremt dammig och som ni vet nu… inte klar än.

Nu har Packo kommit ännu en bit på vägen… Dubbla kylare, jepp… du läser rätt… dubbla, har placerats i fronten på Snövit. Se bild här under texten.

dubblakylare1

Som du kanske ser så har även själva nosen på henne kommit på plats.
Det är max 10-12 mm mellan kylaren och remhjulet. Någon fläkt blir det inte tal om att sätta där varpå Packo valde att sätta fläkten andra sidan kylaren istället. Se bild här under.

flakten

Det återstår fortfarande en hel del men det händer lite varje dag.

nyinstrumentpanel1

Han har även gjort en ny instrumentpanel. 🙂
Det är lite väl mycket fingeravtryck på den just nu. Jag får väl putsa den och ta nya foto igen.  🙂

 

snovitsfalg

Hon har fått nya fälgar också, Mim Juventus. Tjusigt! 🙂

Motorn startades igår (8 nov) och verkar fungerar perfekt. Bilen är ju inte provkörd eftersom den fortfarande står på pallbockar i garaget MEN motorn varmkördes där inne. 🙂

Nu (12 nov) har Packo byggt en egen varvräknare och det visade sig att den fungerar!  🙂  I skrivande stund är han i garaget och håller på att koppla in glödningen.
Äntligen så har han lyckats bestämma sig för vilken intercooler han ska ha. Det blir en mindre variant  som kommer att sitta framför de båda kylarna. Jag lägger ut bilder på det så fort det är klart.

 

intercooler

Nu sitter intercoolern på plats och här kommer nya bilder på hur det ser ut.
Det kan tyckas att den är lite för liten men det är bra genomflöde i den och den har en bra verkningsgrad för sin storlek. För övrigt så ska laddkylningen ytterligare kompletteras med vatteninsprut.

intercooler1varvraknare

Här är en bild på varvräknaren också.
Styrelektroniken är byggd av komponenter från ett brytarlöst tändsystem där hallgivare och tändmodul användes. Kabelhärvan är hemmagjord liksom triggerskivan på kamremshjulet. På så vis kan man lura tändmodulen att tro att den sitter i en bensinare och tror att den ska skicka gnistor. Men tji fick den 🙂 för den ska bara räkna pulser till signal för varvräknaren. I inkopplingen av kabelhärvan så har han struntat i stift 1 på tändmodulen (som egentligen är minussignal till tändspolen) och använder stift nummer 7 som signal istället. Detta p.g.a. att stift nummer 7 är en renodlad varvräknarsignal.

 

avgassysini

Nu sitter avgassystemet på plats. På bilden ovan ser du början av det som går in i bilen. På bilden här under ser du hur det ser ut inuti bilen.

avgassys

Lägger också ut ett par bilder på hur bilen ser ut undertill.

under1

Till höger på bilden ovan ser man det nya avgassystemet.

under2

Till vänster på bilden ovan ser man fortsättningen av avgassystemet.

Dekal

Snövit har även fått sitt nummer på dörrarna. 🙂

vaxelspak

Så här som på bilden ovan ser det ut vid växelspaken 🙂

Spakstället är separerat från växellådan och satt inne i bilen istället för att skapa ett lite sportigare stuk. Där är ett hål i golvet som växelföraren går igenom och sitter ihop med själva växellådan.

Idag har det hänt massor med Snövit vilket betyder att hon i stort sett är klar. Vi har dessutom varit ute och kört en runda med henne 🙂

Publicerar nya bilder på hur hon ser ut nu.

inredning

All inredning på plats.

snovitny

Visst har hon blivit vacker igen 🙂

snovitbak